//

"Φυτρώνουν οι πατάτες στα δέντρα;"

«Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης» WWF EΛΛΑΣ / ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
28
March, 2018
"Φυτρώνουν οι πατάτες στα δέντρα;"

Ενα παραμύθι με τίτλο «Φυτρώνουν οι πατάτες στα δέντρα;» προσκαλεί τους μικρούς αναγνώστες να αναρωτηθούν και να μάθουν τελικά από που προέρχονται τα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Σ’αυτήν και σε άλλες σχετικές ερωτήσεις περί παραγωγής, καλλιέργειας και διακίνησης ενός τροφίμου, πολλά παιδιά  σήμερα απαντάνε αυθαίρετα και  λανθασμένα αποδεικνύοντας ότι αγνοούν όχι μόνο από πού προέρχεται η τροφή τους, αλλά και τι απαιτείται για την παραγωγή της.
 
Πολλοί θεωρούμε δεδομένο ότι τα παιδιά γνωρίζουν και καταλαβαίνουν κάθε λεπτομέρεια για το φαγητό τους μέσα από το πιάτο τους και μόνο, ωστόσο η αλήθεια είναι άλλη.  Είθισται να καλούμε τα παιδιά στο τραπέζι μόνο όταν το φαγητό είναι έτοιμο, ενώ συχνά αμελούμε να τους εξηγήσουμε την ιστορία ενός τροφίμου την ώρα που το αγοράζουμε ή το αποθηκεύουμε. Υπάρχουν βέβαια διάφορες ιδέες και παιχνίδια για να εξηγήσουμε στα παιδιά την αξία και τον κύκλο των τροφίμων. Με άλλα λόγια, να τους επιτρέψουμε να εκτιμήσουν την τροφή και να επιλέξουν συνειδητά και σταδιακά μία καλύτερη διατροφή.
 
-Καταρχάς μιλήστε στα παιδιά από νωρίς για τα τρόφιμα. Ένα καλό παραμύθι είναι πάντα μία καλή αρχή του νήματος καθώς μέσα από εικόνες και μεταφορές τα παιδιά μπορούν να συζητήσουν, να ρωτήσουν, να απαντήσουν και να καταλάβουν διάφορες διατροφικές πτυχές. Κυρίως να καταλάβουν τη διαφορά μεταξύ θρεπτικών και μη ωφέλιμων τροφίμων όχι μόνο για εμάς, αλλά και για το περιβάλλον.
 
-Πριν το σούπερ μάρκετ ζητήστε από τα παιδιά σας να σας βοηθήσουν στη λίστα με τα ψώνια. Ενθαρρύνετε τα να κατηγοριοποιήσουν τα τρόφιμα στη λίστα και να σας συνοδεύσουν στο μανάβικο, στο κρεοπωλείο και στο ιχθυοπωλείο. Βιωματικά, θα αντιληφθούν τις διαφορετικές οικογένειες τροφίμων και ποια τρόφιμα συγγενεύουν με άλλα.
 
-Παρότι σε πολλούς γονείς ακούγεται και επικίνδυνο και δύσκολο να έχουν τα παιδιά μαζί τους εν ώρα μαγειρικής, έχει αποδειχθεί ότι όταν τα παιδιά βοηθάνε στη μαγειρική, εξοικειώνονται ουσιαστικά με νέες γεύσεις, με τροφικούς συνδυασμούς και εκτιμούν την αξία του φαγητού. Αδράξτε την ευκαιρία να μιλήσετε στα παιδιά σας για την αξία των βιταμινών, αλλά και τα οφέλη των λαχανικών, των ψαριών και των φρούτων εν γένει. Ρωτήστε τα γιατί κάποια φαγητά τους αρέσουν περισσότερο από άλλα και φροντίστε να τους μιλήσετε ήρεμα και όχι εκφοβιστικά για το ενδεχόμενο παχυσαρκίας ή αδυναμίας σε περίπτωση που δεν τρέφονται κατάλληλα.
 
-Μιλήστε στα παιδιά για τη μεσογειακή πυραμίδα με απλά λόγια και ζωντανά παραδείγματα. Εξηγείστε τους ποια είναι τα οφέλη αυτού του διατροφικού πρότυπου και εξηγήστε ότι οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους το ακολουθούσαν κατά γράμμα. Μιλήστε τους για τους λόγους που τα φρούτα και τα λαχανικά είναι στην βάση της πυραμίδας, ενώ το κρέας στην κορυφή της.Συζητήστε μαζί τους ιδέες για το εβδομαδιαίο μενού τους. Μπορείτε να πάρετε ιδέες εδώ.
 
- Μαγειρεύοντας και τρώγοντας στο σπίτι, τα παιδιά θα εκτιμήσουν σταδιακά την αξία του σπιτικού φαγητού. Αν μάλιστα έχετε τη δυνατότητα να τρώτε όλα τα μέλη μαζί γύρω από το τραπέζι, θα δώσετε στο παιδί σας την χαρά της επικοινωνίας και της αίσθησης της οικογενειακής συγκέντρωσης. Αποφύγετε με κάθε τρόπο να τρώνε τα παιδιά μπροστά από μία οθόνη ή μόνα τους. Θυμηθείτε ότι η συντροφικότητα και η κοινωνικοποίηση κατά το φαγητό είναι ένα σημείο-κλειδί της μεσογειακής διατροφής.
 
-Φυσικά, αν τα παιδιά σας είναι εξοικειωμένα με την τεχνολογία, επωφεληθείτε! Προτρέψτε τα να δούνε εκπαιδευτικά προγράμματα για τη διατροφή και την υγεία τους. Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε μία σειρά από εκπαιδευτικά animations του WWF Ελλάς, με απλές και πρακτικές λύσεις για όλους. 
 
-Αν ζείτε σε μικρή πόλη ή χωριό και έχετε περιθώριο να φτιάξετε έναν μικρό λαχανόκηπο, ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να ασχοληθούν συστηματικά μαζί του
. Τα παιδιά λατρεύουν την επαφή με το χώμα, το νερό, το πράσινο αλλά και την ιδέα της φροντίδας ενός περιβολιού γενικότερα.  Επιπλέον,  αν στο σχολείο των παιδιών σας υπάρχει δυνατότητα να γίνει λαχανόκηπος, επικοινωνήστε με τους διδάσκοντες και τους άλλους γονείς και δείτε τι απαιτείται για την οργάνωση ενός μικρού μποστανιού. Είναι εκπληκτικό πόσα οφέλη μπορούν να αποκομίσουν οι μαθητές από μία τέτοια δράση βλέποντας πως καλλιεργείται, φυτρώνει και συλλέγεται η τροφή τους. 
 
Ο τίτλος “Φυτρώνουν οι πατάτες στα δέντρα;” προέρχεται από το παιδικό παραμύθι της Sabine Rahn

Photo (c): Push Doctor


Ο τίτλος "Φυτρώνουν οι πατάτες στα δέντρα;" προέρχεται από το παιδικό παραμύθι της Sabine Rahn

ΟΛΑ ΤΑ POSTS




  • Τσίκνισμα χωρίς σπατάλη φαγητού!
    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
    28
    February 2019
    Τσίκνισμα χωρίς σπατάλη φαγητού!

    Αυτή την Τσικνοπέμπτη- αλλά και κάθε μέρα- αντί να αφήσουμε να καταλήξουν ποσότητες φαγητού στα σκουπίδια, μπορούμε να τις σώσουμε απολαμβάνοντας τες και να «σώσουμε» το 1/3 των τροφίμων από τα σκουπίδια!


    ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


  • Έκθεση για τη βιώσιμη διατροφή στην Αττική
    ΣΧΟΛΕΙΑ
    16
    October 2018
    Έκθεση για τη βιώσιμη διατροφή στην Αττική

    Το πρόγραμμα «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης» για την βιώσιμη και υγιεινή διατροφή δίνει φέτος στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία της Αττικής την ευκαιρία να επισκεφθούν την διαδραστική μας έκθεση για τη βιώσιμη διατροφή.


    ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


  • Το WWF Ελλάς στον
    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
    11
    September 2018
    Το WWF Ελλάς στον "Π100- Πλανήτης Τεχνόπολη"

    Η διαδραστική έκθεση του WWF Ελλάς σας περιμένει να ανακαλύψετε τη μυστική σύνδεση της διατροφής μας με το περιβάλλον μέσα από βιωματικές δράσεις!


    ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ