Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης συνδέεται για πολλούς με κρέας παντός είδους. Κρέας κυρίως κόκκινο (βοδινό, χοιρινό, αρνί). Και φέτος, παρέες αναμένεται να γεμίσουν ταβέρνες, εστιατόρια ή σπιτικά τραπέζια. Αναμένεται να πάρουν φωτιά ψησταριές, τζάκια, φούρνοι σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας. Αυτή είναι η φωτεινή και απολαυστική πλευρά της ημέρας για πολλούς Έλληνες.
Στην.. σκοτεινή πλευρά, πολλά νοικοκυριά στερούνται βασικά τρόφιμα στο τραπέζι τους, ενώ, σε περιβαλλοντικό επίπεδο, η παραγωγή κατανάλωση κρέατος επιβαρύνει έντονα τον πλανήτη. Ταζωικά προϊόντα και κυρίως το κόκκινο κρέας προκαλούν τις περισσότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου σε σχέση με άλλα τρόφιμα. Το ίδιο συμβαίνει και με το νερό που απαιτείται για την παραγωγή τους.
Για παράδειγμα, γνωρίζατε ότι για την παραγωγή 1 κιλού χοιρινού κρέατος απαιτούνται 5.000 λίτρα (!) νερού; Ή ότι η εκτροφή μυρικαστικών ζώων (βοοειδή, αιγοπρόβατα) χρησιμοποιεί τα 2/3 της παγκόσμιας αγροτικής έκτασης; Και ένα αριθμητικό στοιχείο για εμάς τους Έλληνες που αγαπάμε πολύ το «σουβλάκι»: Κατά μέσο όρο στην Ελλάδα καταναλώνονται κάθε χρόνο περίπου 3 εκατομμύρια σουβλάκια. Αυτό σημαίνει ότι το συνολικό υδατικό αποτύπωμα του εθνικού μας εδέσματος αρκεί για να γεμίσουμε 21 φορές το φράγμα του Μαραθώνα! Επίσης, καθώς ως το 2050 ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να ξεπεράσει τα 9 δισεκατομμύρια, ενώ η κατανάλωση κρέατος και γάλακτος αναμένεται να αυξηθεί κατά 68%… Δύσκολα τα πράγματα για τον πλανήτη και την ικανότητά του να μας θρέψει όλους.
Το κυριότερο όλων είναι ότι παγκοσμίως το 1/3 των τροφίμων καταλήγουν στα «αζήτητα», όταν περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως υποσιτίζονται. Συνολικά, πετιούνται 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφής κάθε χρόνο. Και κάθε φορά που πετάμε τρόφιμα πετάμε μαζί τους γη, νερό και ενέργεια που μας χάρισε ο πλανήτης. Μήπως είναι ώρα να εκτιμήσουμε την τροφή και να αλλάξουμε τους όρους του παιχνιδιού;
Αυτή την Τσικνοπέμπτη- αλλά και κάθε μέρα- αντί να αφήσουμε να καταλήξουν ποσότητες φαγητού στα σκουπίδια, μπορούμε να τις σώσουμε απολαμβάνοντας τες και να «σώσουμε» το 1/3 των τροφίμων από τα σκουπίδια!
Καταρχάς, ας προσπαθήσουμε -είτε μείνουμε σπίτι, είτε βγούμε έξω- να μαγειρέψουμε ή να παραγγείλουμε ακριβώς τις ποσότητες που θα καταναλώσουμε. Δεν χρειάζεται να χορταίνουν τα μάτια, αρκεί το στομάχι!
Αν παρόλα αυτά φαίνεται να περισσεύει ποσότητα φαγητού, ας φροντίσουμε να την βάλουμε έγκαιρα στην άκρη (κοινώς να μην τσιμπολογήσουμε από αυτά που δεν πρόκειται να φάμε) και να φυλάξουμε τα περισσεύματα για τις επόμενες μέρες. Αν δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να το κάνουμε, τότε μπορούμε να δώσουμε το φαγητό που περίσσεψε -με διακριτικό τρόπο- σε γνωστούς, γείτονες, σε όσους το έχουν ανάγκη. Παράλληλα, μπορούμε να ενημερώσουμε τους φίλους μας να πράξουν τα ίδια (σωστή ποσότητα, επαναξιοποίηση, προσφορά σε άλλους).
Αλλά ας μην μείνουμε μόνο εκεί. Υπάρχει άλλη μια αποστολή για εμάς. Αν πρόκειται να πάμε σε εστιατόριο, παίρνουμε μαζί μας το φαγητό που περίσσεψε! Το φαγητό σε πακέτο είναι μία ιδανική λύση: έχουμε φαγητό για την επόμενη ημέρα, δεν χρειάζεται να μαγειρέψουμε και δίνουμε χαρά στον μάγειρα που το προετοίμασε.
Πέραν αυτού, παροτρύνουμε επίσης τον/την εστιάτορα να έρθει σε επαφή με το “Μπορούμε”. Την πρωτοβουλία που δικτυώνει αυτούς που μπορούν να προσφέρουν τρόφιμα και αυτούς που τα χρειάζονται. Έτσι, όταν περισσεύει φαγητό στο εστιατόριο μπορούν αντί να το πετούν να το δίνουν σε ιδρύματα, ορφανοτροφεία, συσσίτια κι άλλους οργανισμούς που το χρειάζονται.
Η σπατάλη τροφίμων δεν υποδηλώνει οικονομική άνεση, αλλά αποτελεί πρόβλημα για το περιβάλλον και την τσέπη μας. Έχει εκτιμηθεί πως η σπατάλη τροφίμων κοστίζει σε ένα τετραμελές νοικοκυριό τουλάχιστον 595€ ετησίως.
Επιμύθιο: Πολλοί Έλληνες απολαμβάνουν το κρέας στο διατροφικό μενού τους και τους φαίνεται ακόμα αδιανόητο να κόψουν την κατανάλωση του. Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε όλοι, κρεατοφάγοι ή μη, είναι να περιορίσουμε την σπατάλη φαγητού.
Με αφορμή την Τσικνοπέμπτη προσέχουμε τι και πόσο καταναλώνουμε και μεταδίδουμε το μήνυμα!
Καλή διασκέδαση σε όσους τσικνίσουν!
Η σπατάλη τροφίμων δεν υποδηλώνει οικονομική άνεση, αλλά αποτελεί πρόβλημα για το περιβάλλον και την τσέπη μας.
ΟΛΑ ΤΑ POSTS