Η μεγάλη Σαρακοστή είναι η περίοδος των 48 (και όχι 40) ημερών νηστείας πριν την Κυριακή του Πάσχα. Περιλαμβάνει την απόλυτη αποχή από το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και από το ψάρι, το κρασί και το λάδι, με εξαίρεση κάποιων ημερών (του Ευαγγελισμού, των Βαΐων). Με αυτό τον τρόπο οι πιστοί αποτοξινώνονται για να προετοιμαστούν για τα Άγια Πάθη και την Ανάσταση. Περιλαμβάνει όμως και προσευχή και ενδοσκόπηση για να μετριαστούν οι ανθρώπινες αδυναμίες και να υπάρχει ψυχική βελτίωση και ανύψωση.
Τη νηστεία βέβαια την εποχή της άνοιξης τη συναντάμε και σε άλλες θρησκείες και παραδόσεις, ενώ ήταν δημοφιλής από την αρχαιότητα. Οι αρχαίοι Έλληνες νήστευαν πριν τα μυστήρια, οι ινδουϊστές νηστεύουν και αποτοξινώνονται στο Ναβαράτρι, οι μουσουλμάνοι στο Ραμαζάνι κ.λ.π. Πέρα από τους θρησκευτικούς λόγους, η εποχή της άνοιξης είναι η πιο κατάλληλη για αποτοξίνωση μετά τις ‘βαριές’ και με πολλές θερμίδες τροφές του χειμώνα.
Σήμερα βρίσκει κανείς εύκολα πολλές νόστιμες, πρωτότυπες και γκουρμέ συνταγές με τις νηστίσιμες τροφές (λαχανικά, δημητριακά, όσπρια, θαλασσινά), άλλες λιγότερο ή περισσότερο απλές και σύντομες.
Σε αυτές, οι θαλασσινοί μεζέδες έχουν την τιμητική τους. Τα καρκινοειδή, γαρίδες, καραβίδες, αστακοί κλπ, είναι από τους πιο νόστιμους. Καθώς όλα τα ψαρικά είναι ευαίσθητα στην αλλοίωση όμως, χρειάζεται προσοχή στο χρώμα τους όταν τα επιλέγουμε, για να είναι ασφαλή να καταναλωθούν. Όταν αλλοιώνονται, το χρώμα των μυών τους γίνεται καστανό, λόγω των αζωτούχων ενώσεων που εκκρίνουν. Χταπόδια, καλαμάρια είναι τα μαλάκια που προτιμούνται, ενώ τα όστρακα, μύδια, στρείδια, κυδώνια και γυαλιστερές πρέπει να πωλούνται ζωντανά, για να θεωρούνται φρέσκα.
Δυστυχώς κάποια είδη είναι απειλούμενα και απαγορευμένα. Όπως οι πίνες και οι πετροσωλήνες, που αλιεύονται παράνομα, ενώ η αφαίρεση των τελευταίων από τους βράχους στο βυθό της θάλασσας γίνεται τόσο βίαια, που προκαλεί τεράστια καταστροφή. Το ίδιο ισχύει και για το γόνο, καλαμαράκι και άλλα θαλασσινά που ψαρεύονται κάτω από τα επιτρεπτά όρια μεγέθους.
Ας αναλογιστούμε λοιπόν στην ενδοσκόπησή μας, αυτή τη Σαρακοστή, ποιοι θα είναι οι μεζέδες που θα βάλουμε στο πιάτο μας, ώστε να κάνουμε καλό στην υγεία μας, αλλά και στην υγεία του πλανήτη. Και ας καθαρίσουμε και αυτόν από την τοξικότητα των λανθασμένων διατροφικών μας συνηθειών!
Ας μαγειρέψουμε στη σωστή ποσότητα, τα λαχανικά και φρούτα της εποχής, που τώρα βρίσκουμε σε ένα μεταβατικό στάδιο, κάποια ακόμα από το χειμώνα και κάποια πρόωρα ανοιξιάτικα.
Ας απολαύσουμε τους θαλασσινούς θησαυρούς έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα χαθούν ποτέ από τη θάλασσα, αλλά και από το πιάτο μας, επιλέγοντας ψαρικά υπεύθυνα, προτιμώντας πάντα αυτά που έχουν αλιευθεί με τα κατάλληλα αλιευτικά εργαλεία στο σωστό μέγεθος και τη σωστή εποχή!
Με τη βοήθεια του “Fish Guide” (http://fishguide.wwf.gr/), του Οδηγού Υπεύθυνης Κατανάλωσης Ψαρικών του WWF, ας κάνουμε πιο υπεύθυνες επιλογές με μεγαλύτερο νόημα για το περιβάλλον, αλλά και για τη διατροφή μας. Το Fish Guide δίνει όλες τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουμε πριν αγοράσουμε ψαρικά (εγχώρια ή εισαγόμενα), ενώ περιέχει έξυπνα μαγειρικά tips και πρακτικές πληροφορίες για το πώς καταλαβαίνουμε αν τα θαλασσινά είναι φρέσκα! Το Fish Guide είναι διαθέσιμο δωρεάν και ως εφαρμογή για κινητά (WWF Fish Guide app), για συσκευές Android και iOS, ενώ λειτουργεί και σε off line περιβάλλον, χωρίς να απαιτείται σύνδεση στο Διαδίκτυο.
Ας αναλογιστούμε, αυτή τη Σαρακοστή, ποιοι θα είναι οι μεζέδες που θα βάλουμε στο πιάτο μας, ώστε να κάνουμε καλό στην υγεία μας, αλλά και στην υγεία του πλανήτ
ΟΛΑ ΤΑ POSTS