//

Όσα ζήσαμε στην Κρήτη

«Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης» WWF EΛΛΑΣ / ΓΥΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Όσα ζήσαμε στην Κρήτη
ΓΥΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
21
March, 2018
Όσα ζήσαμε στην Κρήτη

Όλα όσα ζήσαμε στην 10 ήμερη επίσκεψή μας στην Κρήτη τον Μάρτιο του 2018.

Μετά την επίσκεψή μας σε μεγάλες πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας (από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Καλαμάτα) σειρά είχε η Κρήτη! Τον Μάρτιο λοιπόν το όχημα του WWF κατέφτασε στο Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και τα Χανιά, όπου και ανακαλύψαμε μαζί με μικρούς και μεγάλους την αξία της Κρητικής δίαιτας που αποτελεί όπλο υπέρ της υγείας των κατοίκων του νησιού και παίξαμε με μικρούς και μεγάλους τα βιωματικά παιχνίδια της κινητής έκθεσης.
 


Πρώτη στάση μας το Ηράκλειο όπου η έκθεση στήθηκε στο χώρο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, από τις 5 ως τις 6 Μαρτίου. Εκεί, με τη βοήθεια των υπεύθυνων του μουσείου και της ομάδας εθελοντών του Δήμου, δεχτήκαμε την επίσκεψη 8 δημοτικών σχολείων της ευρύτερης περιοχής, αλλά και του ευρύτερου κοινού. Συγκεκριμένα, 161 μαθητές δημοτικού, έπαιξαν στα περίπτερα της βιωματικής έκθεσης, ενημερώθηκαν για την βιώσιμη αλιεία από την υπεύθυνη του προγράμματος Fish Forward του WWF Ελλάς και γνώρισαν το ταξίδι που κάνει η τροφή μας από τη φύση στο πιάτο μας. (Ενημερώσου για την υπέυθυνη κατανάλωση ψαρικών εδώ, κατεβάζοντας την εφαρμογή WWF Fish Guide)


Τα απογεύματα η έκθεση ήταν ανοιχτή για το ευρύτερο κοινό. Παιδιά και γονείς έπαιξαν και ενημερώθηκαν για την αξία του πρωινού γεύματος και τις καταστροφικές συνέπειες της σπατάλης τροφίμων και εμείς με τη σειρά μας μάθαμε για τα πλούσια και ποιοτικά προϊόντα που παράγονται στην περιοχή.


Κατά την παραμονή μας στο Ηράκλειο, πραγματοποιήσαμε σεμινάριο εκπαιδευτικών στοχεύοντας στην ενημέρωση και κατάρτιση 38 εκπαιδευτικών της περιοχής, ως προς την υλοποίηση του εκπαιδευτικού πακέτου της δράσης.


Σειρά είχε το Ρέθυμνο, στις 8 και 9 Μαρτίου, όπου με τη σειρά του ευαισθητοποιήθηκε για τα ζητήματα που άπτονται της δράσης.


Τα περίπτερα της έκθεσης στήθηκαν στην πανέμορφη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου, ανάμεσα στα πολύχρωμα από βιβλία ράφια, του παιδικού της τμήματος. Υπεύθυνοι, εργαζόμενοι και εθελοντές της βιβλιοθήκης, μας έδωσαν απλόχερα τη βοήθειά τους στην επάνδρωση των περιπτέρων, και την υποδοχή σχολείων και ευρύτερου κοινού.
 



9 σχολεία και 212 μαθητές, επισκέφτηκαν την έκθεση και πήραν μέρος στο βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Η προσέλευση του ευρύτερου κοινού ήταν πολύ μεγάλη και οι γονείς έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συσχέτιση της τροφής, της υγείας μας και της υγείας του πλανήτη.
 


Όπως συνηθίζεται, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, διοργανώσαμε το σεμινάριο εκπαιδευτικών, όπου 37 εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν και καταρτίστηκαν σχετικά με την υλοποίηση του εκπαιδευτικού πακέτου. (Είσαι εκπαιδευτικός; Κατέβασε το υλικό που ετοιμάσαμε αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς και μαθητές εδώ).


Τελευταίο προορισμό αυτού του ταξιδιού αποτέλεσαν τα Χανιά, στις 12 και 13 Μαρτίου. Ο χώρος που μας φιλοξένησε αυτή τη φορά ήταν το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου. 
Κατά τη διήμερη φιλοξενία μας στα Χανιά, την έκθεση επισκέφτηκαν 7 Δημοτικά σχολεία. 193 μαθητές δημοτικού εξερεύνησαν τα βιωματικά παιχνίδια κάθε περιπτέρου της κινητής έκθεσης έμαθαν για τις επιβλαβής συνέπειες των πλαστικών συσκευασιών των τροφίμων ενώ δεν έλειψαν τα «μαγειρέματα» οικολογικών συνταγών στο περίπτερο της κουζίνας της έκθεσης.


Όπως σε κάθε πόλη, πραγματοποιήσαμε σεμινάριο εκπαιδευτικών στοχεύοντας στην ενημέρωση και κατάρτιση 19 εκπαιδευτικών της περιοχής, ως προς την υλοποίηση του εκπαιδευτικού πακέτου της δράσης. Ενώ ο καιρός προχωράει μάλιστα, η αγωνία μας κορυφώνεται για τα τρία πιο δραστήρια σχολεία που θα κάνουν όλες τις δράσεις του εκπαιδευτικού πακέτου και θα κερδίσουν τον σχολικό διαγωνισμό με δώρα έναν σχολικό λαχανόκηπο και μία σχολική κουζίνα προσφορά της Praktiker!

 


Μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν με θέρμη στις δράσεις μας για τη βιώσιμη διατροφή..

ΟΛΑ ΤΑ POSTS




  • Τσίκνισμα χωρίς σπατάλη φαγητού!
    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
    28
    February 2019
    Τσίκνισμα χωρίς σπατάλη φαγητού!

    Αυτή την Τσικνοπέμπτη- αλλά και κάθε μέρα- αντί να αφήσουμε να καταλήξουν ποσότητες φαγητού στα σκουπίδια, μπορούμε να τις σώσουμε απολαμβάνοντας τες και να «σώσουμε» το 1/3 των τροφίμων από τα σκουπίδια!


    ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


  • Έκθεση για τη βιώσιμη διατροφή στην Αττική
    ΣΧΟΛΕΙΑ
    16
    October 2018
    Έκθεση για τη βιώσιμη διατροφή στην Αττική

    Το πρόγραμμα «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης» για την βιώσιμη και υγιεινή διατροφή δίνει φέτος στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία της Αττικής την ευκαιρία να επισκεφθούν την διαδραστική μας έκθεση για τη βιώσιμη διατροφή.


    ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


  • Το WWF Ελλάς στον
    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
    11
    September 2018
    Το WWF Ελλάς στον "Π100- Πλανήτης Τεχνόπολη"

    Η διαδραστική έκθεση του WWF Ελλάς σας περιμένει να ανακαλύψετε τη μυστική σύνδεση της διατροφής μας με το περιβάλλον μέσα από βιωματικές δράσεις!


    ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ