//

Η σπατάλη φαγητού σε αριθμούς

«Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης» WWF EΛΛΑΣ / ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Η σπατάλη φαγητού σε αριθμούς
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
22
September, 2017
Η σπατάλη φαγητού σε αριθμούς

Τελικά πόσο μεγάλη είναι η σπατάλη τροφίμων στην Ελλάδα, την Ευρώπη και παγκοσμίως; Πόσο φαγητό σπαταλάται τη στιγμή που περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι υποσιτίζονται παγκοσμίως; Οι αριθμοί σοκάρουν.
 
Παγκoσμίως

 • Τουλάχιστον το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται κάθε χρόνο στον κόσμο για κατανάλωση σπαταλάται - περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι.
 • Περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο υποσιτίζονται ενώ θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τον υποσιτισμό με λιγότερο από το ένα τέταρτο των τροφίμων που σπαταλούνται στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη.
 • 10% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου των πλούσιων χωρών προέρχεται από την καλλιέργεια τροφίμων που καταλήγουν να μην καταλώνονται.

 

Στην Ευρώπη

 • Για κάθε ευρωπαίο πολίτη, 179 κιλά τροφίμων σπαταλούνται κάθε χρόνο στην αλυσίδα παραγωγής και διανομής τροφίμων αλλά και στο σπίτι.
 • Κάθε Ευρωπαίος καταναλωτής σπαταλάει 76 κιλά τροφίμων ετησίως.
 • Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι αν χρησιμοποιούνταν περισσεύματα τροφίμων για την εκτροφή ζώων, θα απελευθερώνονταν ποσότητα τροφίμων ικανή να θρέψει επιπλέον 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους.
 • Η εκτροφή γουρουνιών με περισσεύματα τροφίμων θα μείωνε σημαντικά την ανάγκη για 40 εκατομμύρια τόνους σόγιας, που καλλιεργούνται σε τροπικά δάση κάθε χρόνο και εισάγονται στην Ευρώπη από τη Λατινική Αμερική για τη διατροφή του ζωικού κεφαλαίου.

 

Στην Ελλάδα
 

 • Σύμφωνα με έρευνα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, κάθε νοικοκυριό στην Ελλάδα σπαταλά 98,9 κιλά τροφικών περισσευμάτων ανά άτομο σε ετήσια βάση. Από αυτά, περίπου 30 κιλά θα μπορούσαν να αποφευχθούν με μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας καταναλωτικές συνήθειες.
 • Έρευνα που υλοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την Public Issue για λογαριασμό του προγράμματος WWF - Καλύτερη Ζωή έδειξε ότι  το 37% των Ελλήνων σπαταλάει φαγητό τουλάχιστον 1-2 φορές τον μήνα, με τους νέους  από 18 -34 ετών να πετάνε τη μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού. Στον αντίποδα, οι ηλικίες άνω των 55 πετούν ελάχιστα τρόφιμα.

 

Πηγές:

 1. Global Food Losses and Food Waste FAO, 2011

 2. Waste: Uncovering the Global Food Scandal, Stuart, Τ., Penguin, 2009

 3. Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο / πρόγραμμα Wasp


1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη υποσιτίζονται, αλλά παρόλα αυτά πετάμε το 1/3 των παραγόμενων τροφίμων.

ΟΛΑ ΤΑ POSTS