//

Ένα είναι σίγουρο: Τα παιδια των Παμφίλων ΔΕΝ θα πεταξουν τη Γη στα σκουπίδια!

«Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης» WWF EΛΛΑΣ / ΣΧΟΛΕΙΑ

Ένα είναι σίγουρο: Τα παιδια των Παμφίλων ΔΕΝ θα πεταξουν τη Γη στα σκουπίδια!
ΣΧΟΛΕΙΑ
20
June, 2018
Ένα είναι σίγουρο: Τα παιδια των Παμφίλων ΔΕΝ θα πεταξουν τη Γη στα σκουπίδια!

Τα τρία βραβευθέντα σχολεία στον διαγωνισμό Πρωταθλητές Βιώσιμης Διατροφής καταθέτουν την εμπειρία τους από το ταξίδι τους στην χώρα της διατροφής…

Πρώτο στη σειρά των παρουσιάσεων το Δημοτικό Σχολείο Παμφίλων Μυτιλήνης. Με τρεις λέξεις συνόψισαν την εμπειρία τους: ανακαλύψεις (γευστικές και μη), ενδιαφέρον, εκπαιδευτικά παιχνίδια… Όπως λέει η δασκάλα τους η κ. Δώρα Τσαγκάρη «Ένας ακόμη λόγος που με ενθάρρυνε να συνεχίζω το πρόγραμμα ήταν όταν τα παιδιά ζητούσαν ανυπόμονα να γυρίσουμε «το κουταλοπίρουνο» του ρολογιού της διατροφής για να μάθουν για την επόμενη διατροφική δράση.»

Τα παιδιά βρήκαν όλες τις δράσεις ενδιαφέρουσες και διασκεδαστικές αλλά η πιο συναρπαστική ήταν η δραματοποίηση με το ψάρεμα και στο εστιατόριο (το παιχνίδι ρόλων για την κατανόηση του μηνύματος της υπεραλίευσης - περισσότερες πληροφορίες εδώ). Επίσης αυτό που θυμούνται περισσότερο είναι «ο λυπημένος ουρακοτάγκος» (μάθε περισσότερα εδώ) και η σχέση του με το φοινικέλαιο που υπάρχει στις περισσότερες συσκευασίες τροφίμων. Και γι’ αυτό  ήδη προτρέπουν τους γονείς τους να αποφεύγουν να αγοράζουν τρόφιμα με φοινικέλαιο.

 

Όλοι  ανεξαιρέτως οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά και μοιράζονταν σχόλια και εμπειρίες τους. Σημαντικό, μας λέει η δασκάλα τους ήταν ότι οι παιγνιώδεις δραστηριότητες δημιουργούσαν ένα κλίμα άμιλλας και συνεργασίας και όχι ανταγωνιστικότητας. Για παράδειγμα, οι μαθητές συζητούσαν μεταξύ τους και συμβούλευαν συμμαθητές τους σε ποια κατηγορία (π.χ. τροφές με λίγη ή πολλή ζάχαρη) να αποθέσει ένα τρόφιμο. Και φαίνεται ότι κάποια από τα μαθήματα του εκπαιδευτικού πακέτου έγιναν ήδη στάση ζωής καθώς όπως μας λέει η κ. Δώρα «Οι μαθητές προς έκπληξη μου με ενημέρωναν καθημερινά για το κολατσιό τους περιμένοντας περήφανα την προφορική και ηθική επιβράβευση τους για την χρήση υγιεινών τροφών.»

 




Αλλά και οι γονεις μπήκαν στο παιχνίδι της διατροφής! Όχι μόνο ενδιαφέρθηκαν για τη μείωση των πλαστικών μπουκαλιών νερού και εφοδίαζαν τακτικά με εποχιακά φρούτα τα παιδιά τους στις «φρουτοημέρες» που εδραιώθηκαν αλλά επισκέφτηκαν και το απόγευμα την βιωματική έκθεση της  WWF Ελλάς όταν βρέθηκε στην Λέσβο.

Εμείς στο WWF Ελλάς είμαστε περήφανοι για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Παμφίλων και κρατάμε το ότι όταν είδαν το βίντεο «Δεν πετάω φαγητό» (δες το βίντεο εδώ), σοκαρισμένοι δήλωσαν ότι «δεν θα ξαναπετάξουν φαγητό γιατί έτσι θα πετάξουν τη Γη στα σκουπίδια».


Ευχαριστούμε πολύ!

ΟΛΑ ΤΑ POSTS




  • Τσίκνισμα χωρίς σπατάλη φαγητού!
    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
    28
    February 2019
    Τσίκνισμα χωρίς σπατάλη φαγητού!

    Αυτή την Τσικνοπέμπτη- αλλά και κάθε μέρα- αντί να αφήσουμε να καταλήξουν ποσότητες φαγητού στα σκουπίδια, μπορούμε να τις σώσουμε απολαμβάνοντας τες και να «σώσουμε» το 1/3 των τροφίμων από τα σκουπίδια!


    ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


  • Έκθεση για τη βιώσιμη διατροφή στην Αττική
    ΣΧΟΛΕΙΑ
    16
    October 2018
    Έκθεση για τη βιώσιμη διατροφή στην Αττική

    Το πρόγραμμα «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης» για την βιώσιμη και υγιεινή διατροφή δίνει φέτος στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία της Αττικής την ευκαιρία να επισκεφθούν την διαδραστική μας έκθεση για τη βιώσιμη διατροφή.


    ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


  • Το WWF Ελλάς στον
    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
    11
    September 2018
    Το WWF Ελλάς στον "Π100- Πλανήτης Τεχνόπολη"

    Η διαδραστική έκθεση του WWF Ελλάς σας περιμένει να ανακαλύψετε τη μυστική σύνδεση της διατροφής μας με το περιβάλλον μέσα από βιωματικές δράσεις!


    ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ