//

Όλα όσα ζήσαμε στη Λέσβο και τη Χίο

«Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης» WWF EΛΛΑΣ / ΓΥΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Όλα όσα ζήσαμε στη Λέσβο και τη Χίο
ΓΥΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
10
May, 2018
Όλα όσα ζήσαμε στη Λέσβο και τη Χίο

Τον Απρίλιο το όχημα του WWF κατέφτασε στη Λέσβο και τη Χίο όπου και ανακαλύψαμε μαζί με μικρούς και μεγάλους πόσο σημαντική είναι μια πιο «πράσινη» προσέγγιση στη διατροφή και τις καταναλωτικές μας συνήθειες, ώστε να προστατέψουμε την υγεία μας αλλά και την υγεία του πλανήτη.  


Πρώτη στάση μας η Μυτιλήνη, όπου η έκθεση στήθηκε στο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου, από τις 21 ως τις 23 Απριλίου. Εκεί, με τη βοήθεια των υπέροχων εθελοντών- φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στήσαμε τα πολύχρωμα περίπτερα της κινητής έκθεσης, δεχτήκαμε την επίσκεψη 12 δημοτικών σχολείων της ευρύτερης περιοχής, το ευρύτερο κοινό καθώς και την Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στη Λέσβο «Ηλιαχτίδα».

Συγκεκριμένα, 244 μαθητές δημοτικού, έπαιξαν στα περίπτερα της βιωματικής έκθεσης, ψάρεψαν και ενημερώθηκαν για την υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών και μαγείρεψαν με την καθοδήγηση των εθελοντών «οικολογικές» συνταγές. 


Τα απογεύματα η έκθεση ήταν ανοιχτή για το ευρύτερο κοινό. Παιδιά και γονείς έπαιξαν και ενημερώθηκαν για τη εντοπιότητα και εποχικότητα των φρούτων και λαχανικών που ευδοκιμούν στη χώρα μας, ενημερώθηκαν για τη σπατάλη τροφίμων και τα ποσοστά φαγητού, φρούτων και λαχανικών που  πετιούνται καθημερινά, ενώ μας ξενάγησαν με τη σειρά τους στον κόσμο των δικών τους διατροφικών συνηθειών, που περιλαμβάνουν νοστιμιές από όλο το νησί.

 


Κατά την παραμονή μας στη Λέσβο, πραγματοποιήσαμε σεμινάριο εκπαιδευτικών στοχεύοντας στην ενημέρωση και κατάρτιση 22 εκπαιδευτικών της περιοχής, ως προς την υλοποίηση του εκπαιδευτικού πακέτου της δράσης.


Σειρά είχε η Χίος, στις 26 και 27 Απριλίου, όπου με τη σειρά του ευαισθητοποιήθηκε για τα ζητήματα που άπτονται της δράσης.

Τα περίπτερα της έκθεσης στήθηκαν στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου. Υπεύθυνοι, εργαζόμενοι και εθελοντές της βιβλιοθήκης, μας έδωσαν απλόχερα τη βοήθειά τους στην επάνδρωση των περιπτέρων, και την υποδοχή σχολείων και ευρύτερου κοινού.

9 σχολεία και 164 μαθητές, επισκέφτηκαν την έκθεση και πήραν μέρος στο βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Η προσέλευση του ευρύτερου κοινού ήταν πολύ μεγάλη και οι γονείς έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συσχέτιση της τροφής, της υγείας μας και της υγείας του πλανήτη. 


Παράλληλα με τη δράση μας και σε συνεργασία με το ΚΠΕ Ομηρούπολης Χίου, πραγματοποιήθηκε η  διαδραστική παράσταση θεάτρου σκιών, περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, «Ο Καραγκιόζης Διατροφολόγος», μια πρωτότυπη και αστεία εκδοχή των περιπετειών του γνωστού μας ήρωα. Παιδιά και γονείς διασκέδασαν και γέλασαν με τη ψυχή τους, ενώ έλαβαν το μήνυμα για μια πιο βιώσιμη διατροφή.  


Παράλληλα το δεύτερο απόγευμα, υποδεχτήκαμε την ομάδα των ασυνόδευτων παιδιών της ΜΕΤΑδρασης (δράση για τη μετανάστευση και την ανάπτυξη), όπου παίξαμε τα παιχνίδια της έκθεσης και ενημερωθήκαμε για τις διατροφικές συνήθειες των λαών τους.
Όπως συνηθίζεται, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, διοργανώσαμε το σεμινάριο εκπαιδευτικών, όπου 15 εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν και καταρτίστηκαν σχετικά με την υλοποίηση του εκπαιδευτικού πακέτου. 


Μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν με θέρμη στις δράσεις μας για τη βιώσιμη διατροφή..

ΟΛΑ ΤΑ POSTS




  • Τσίκνισμα χωρίς σπατάλη φαγητού!
    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
    28
    February 2019
    Τσίκνισμα χωρίς σπατάλη φαγητού!

    Αυτή την Τσικνοπέμπτη- αλλά και κάθε μέρα- αντί να αφήσουμε να καταλήξουν ποσότητες φαγητού στα σκουπίδια, μπορούμε να τις σώσουμε απολαμβάνοντας τες και να «σώσουμε» το 1/3 των τροφίμων από τα σκουπίδια!


    ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


  • Έκθεση για τη βιώσιμη διατροφή στην Αττική
    ΣΧΟΛΕΙΑ
    16
    October 2018
    Έκθεση για τη βιώσιμη διατροφή στην Αττική

    Το πρόγραμμα «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης» για την βιώσιμη και υγιεινή διατροφή δίνει φέτος στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία της Αττικής την ευκαιρία να επισκεφθούν την διαδραστική μας έκθεση για τη βιώσιμη διατροφή.


    ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


  • Το WWF Ελλάς στον
    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
    11
    September 2018
    Το WWF Ελλάς στον "Π100- Πλανήτης Τεχνόπολη"

    Η διαδραστική έκθεση του WWF Ελλάς σας περιμένει να ανακαλύψετε τη μυστική σύνδεση της διατροφής μας με το περιβάλλον μέσα από βιωματικές δράσεις!


    ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ