//

Όσα ζήσαμε στην Πελοπόννησο

«Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης» WWF EΛΛΑΣ / ΓΥΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Όσα ζήσαμε στην Πελοπόννησο
ΓΥΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
27
February, 2018
Όσα ζήσαμε στην Πελοπόννησο

Όλα όσα ζήσαμε στην 10 ήμερη επίσκεψή μας στην Πελοπόννησο τον Φεβρουάριο του 2018.

Σειρά της εκστρατείας μας για τη βιώσιμη διατροφή είχε αυτή τη φορά η Πελοπόννησος. Τον Φεβρουάριο επισκεφτήκαμε την Καλαμάτα, την Κόρινθο και την Πάτρα, όπου ανακαλύψαμε μαζί με μικρούς και μεγάλους τα μυστικά της βιώσιμης διατροφής, υποδεχτήκαμε μικρούς καρναβαλιστές, μαγειρέψαμε με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων και διηγηθήκαμε παραμύθια γύρω από τη διατροφή. 


Πρώτη στάση μας η Καλαμάτα όπου η έκθεση στήθηκε χώρο του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου, από τις 8 ως τις 9 Φεβρουαρίου. Εκεί, με τη  βοήθεια της επιτροπής εθελοντισμού Δήμου, δεχτήκαμε την επίσκεψη 8 δημοτικών σχολείων της ευρύτερης περιοχής, αλλά και του ευρύτερου κοινού. Συγκεκριμένα, 250 μαθητές δημοτικού, επισκέφτηκαν την έκθεση και βούτηξαν στον κόσμο της βιώσιμης διατροφής. Τα παιδιά μάθανε πρακτικές για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, ενημερώθηκαν για  το ταξίδι και τα τροφοχιλιόμετρα που κάνει η μπανάνα μέχρι να φτάσει στη χώρα μας, ενώ δεν έλειψε το μαγείρεμα με τα περισσεύματα που υπάρχουν στη κουζίνα της κινητής μας έκθεσης. 
 


Τα απογεύματα η έκθεση ήταν ανοιχτή για το ευρύτερο κοινό. Παιδιά και γονείς έπαιξαν και ενημερώθηκαν για την αξία της μεσογειακής διατροφής και εμείς με τη σειρά μας μάθαμε για τα πλούσια προϊόντα (λάδι και εσπεριδοειδή) που παράγονται στην περιοχή. 
Ενημερωθήκαμε επίσης για τις διατροφικές συνήθειες των ντόπιων, μέσα από τα γευστικά μαγειρέματα του σεφ Γιώργου Μαύρου, ο οποίος παρέα με άλλα μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Καλαμάτας, προετοίμασε γευστικές σαλάτες με εποχικά λαχανικά, γευστικά πιάτα με τυριά και αποξηραμένα φρούτα της περιοχής, καθώς και παραδοσιακά αρτοσκευάσματα. Παρέα μας εκτός από το ευρύτερο κοινό της Καλαμάτας, ήταν και το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης, με τους μικρούς εξερευνητές της πράσινης διατροφής. 
 


Κατά την παραμονή μας στην Καλαμάτα, πραγματοποιήσαμε σεμινάριο εκπαιδευτικών (Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καλαμάτας) στοχεύοντας στην ενημέρωση και κατάρτιση 22 εκπαιδευτικών της περιοχής, ως προς την υλοποίηση του εκπαιδευτικού πακέτου της δράσης.


Εδώ θα πρέπει να δώσουμε τις ευχαριστίες μας στους ανθρώπους του Δήμου που μας βοήθησαν με την εγκατάσταση και απεγκατάσταση της έκθεσης. 


Τη σκυτάλη παρέλαβε η Κόρινθος, στις 11, 12 και 13 Φεβρουαρίου, όπου με τη σειρά της ευαισθητοποιήθηκε για τα ζητήματα που άπτονται της δράσης.
 Τα περίπτερα της έκθεσης στήθηκαν στην πανέμορφη Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου. Υπεύθυνοι, εργαζόμενοι και εθελοντές της πινακοθήκης, μας έδωσαν απλόχερα τη βοήθειά τους στο στήσιμο έκθεσης, επάνδρωση περιπτέρων, υποδοχή σχολείων και ευρύτερου κοινού).


Την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε η ανάγνωση παραμυθιών και θεατρικό παιχνίδι γύρω από τη διατροφή από την ομάδα «Κουβάρι- κουβαράκι». Ήταν μια μουσικοθεατρική συμμετοχική δράση που απόλαυσαν μικροί και μεγάλοι που γέμισαν τον χώρο της πινακοθήκης. 


Τις επόμενες μέρες 8 σχολεία και 211 Μαθητές, επισκέφτηκαν την έκθεση και πήραν μέρος στο βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. 
 


Τέλος σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κορίνθου, διοργανώσαμε το σεμινάριο εκπαιδευτικών,  όπου 8 δάσκαλοι ενημερώθηκαν και καταρτίστηκαν σχετικά με την διεκπεραίωση του εκπαιδευτικού πακέτου. 


Τελευταίο προορισμό αυτού του ταξιδιού αποτέλεσε η Πάτρα, στις 22 και 23 Φεβρουαρίου. Ο χώρος που μας φιλοξένησε αυτή τη φορά ήταν ο πολυχώρος Αίγλη. 
Φοιτητές του Παιδαγωγικού τμήματος της Πάτρας γέμισαν την αίθουσα, βοηθώντας μας εθελοντικά στην περάτωση της δράσης. 
 


Κατά τη διήμερη φιλοξενία μας στη Πάτρα, την έκθεση επισκέφτηκαν 6 Δημοτικά σχολεία. 168 μαθητές δημοτικού εξερεύνησαν τα βιωματικά παιχνίδια κάθε περιπτέρου της κινητής έκθεσης και έδωσαν το δικό τους πράσινο μήνυμα για έναν πιο υγιή πλανήτη! 
 



Όπως σε κάθε πόλη, πραγματοποιήσαμε σεμινάριο εκπαιδευτικών (Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πάτρας) στοχεύοντας στην ενημέρωση και κατάρτιση 25 εκπαιδευτικών της περιοχής, ως προς την υλοποίηση του εκπαιδευτικού πακέτου της δράσης.


Μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν με θέρμη στις δράσεις μας για τη βιώσιμη διατροφή..

ΟΛΑ ΤΑ POSTS




  • Τσίκνισμα χωρίς σπατάλη φαγητού!
    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
    28
    February 2019
    Τσίκνισμα χωρίς σπατάλη φαγητού!

    Αυτή την Τσικνοπέμπτη- αλλά και κάθε μέρα- αντί να αφήσουμε να καταλήξουν ποσότητες φαγητού στα σκουπίδια, μπορούμε να τις σώσουμε απολαμβάνοντας τες και να «σώσουμε» το 1/3 των τροφίμων από τα σκουπίδια!


    ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


  • Έκθεση για τη βιώσιμη διατροφή στην Αττική
    ΣΧΟΛΕΙΑ
    16
    October 2018
    Έκθεση για τη βιώσιμη διατροφή στην Αττική

    Το πρόγραμμα «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης» για την βιώσιμη και υγιεινή διατροφή δίνει φέτος στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία της Αττικής την ευκαιρία να επισκεφθούν την διαδραστική μας έκθεση για τη βιώσιμη διατροφή.


    ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


  • Το WWF Ελλάς στον
    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
    11
    September 2018
    Το WWF Ελλάς στον "Π100- Πλανήτης Τεχνόπολη"

    Η διαδραστική έκθεση του WWF Ελλάς σας περιμένει να ανακαλύψετε τη μυστική σύνδεση της διατροφής μας με το περιβάλλον μέσα από βιωματικές δράσεις!


    ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ