//

Μερικές σκέψεις για το κρέας πριν την Τσικνοπέμπτη!

«Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης» WWF EΛΛΑΣ / ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Μερικές σκέψεις για το κρέας πριν την Τσικνοπέμπτη!
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
06
February, 2018
Μερικές σκέψεις για το κρέας πριν την Τσικνοπέμπτη!

Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης απαιτεί κρέας, για πολλούς μάλιστα…πολύ κρέας. Κρέας παντός είδους. Κρέας κυρίως κόκκινο (βοδινό, χοιρινό, αρνί). Και φέτος, το δίχως άλλο αναμένεται να γεμίσουν ταβέρνες και εστιατόρια για τον εορτασμό της ημέρας.
Ακολουθεί ένα «μενού» σκέψεων για την εν λόγω ημέρα και το κρέας που «κουβαλάει» παραδοσιακά μαζί της.
Πριν από όλα, για την ιστορία του πράγματος, η Τσικνοπέμπτη είναι η πιο ξακουστή  ημέρα της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου-γνωστή και ως «Κρεατινή»- κατά την οποία, όπως «προστάζει» το έθιμο, ψήνουμε κρέας και ο αέρας γεμίζει μυρωδιά «τσίκνας». Μάλιστα η ημέρα της Πέμπτης επιλέχθηκε, σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, καθώς η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι ημέρες νηστείας. Παραδοσιακά, είναι ημέρα χαράς και γλεντιού. Σημειώνεται εδώ ότι η λέξη «αποκριά» σημαίνει αποχή από το κρέας (όπως άλλωστε και η λέξη καρναβάλι- carnem levare). Θα ακολουθήσει η περίοδος της Σαρακοστής με 40ημερη αποχή από το κρέας.
Το κρέας- καλά γνωρίζουμε -κάποτε αποτελούσε μία διατροφική πολυτέλεια για πολλά νοικοκυριά, καθώς και ότι προερχόταν από οικόσιτα ζώα τα οποία και εξέτρεφαν αυτοί που θα τα κατανάλωναν. Εικόνα που έχει αντικατασταθεί τρομακτικά από μεγάλες βιομηχανικές μονάδες παραγωγής κρέατος…

Τι συμβαίνει λοιπόν με το κρέας σήμερα; Πόσο πιο πολύ έχει μπει στο εβδομαδιαίο μενού μας και τελικά πώς συνδέεται η κατανάλωση του με το περιβάλλον και τους πολύτιμους πόρους που ζητάμε από τον πλανήτη; 
Μερικά νούμερα για αρχή:


-Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, το 33% της αρόσιμης γης χρησιμοποιείται για την παραγωγή ζωοτροφών για ζώα. Ακόμη περισσότερο, το 26% της επιφάνειας της γης χωρίς πάγο χρησιμοποιείται για βοσκή. Συνολικά, σχεδόν το ένα τρίτο της γης στη Γη χρησιμοποιείται για την παραγωγή κρέατος και ζωικών προϊόντων. Δεν είναι συγκλονιστικό;
-Η Βραζιλία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας κόκκινου κρέατος στον κόσμο, κατέχει περίπου 212 εκατομμύρια βοοειδή
α εκτρεφόμενα ζώα είναι αχόρταγοι καταναλωτές νερού. Για παράδειγμα, χρειάζονται περίπου 10.000 λίτρα  (10 τόνοι!) νερού για να παραχθεί ένα κιλό μοσχαρίσιου κρέατος τη στιγμή που χρειάζονται μόλις 200 λίτρα νερού για να παραχθεί ένα κιλό σιτάρι.

Και ακόμα χειρότερα…το κρέας συνδέεται επικίνδυνα με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Τόσο πολύ που μία εικόνα το καθιστά τρανταχτά ορατό: H κτηνοτροφία συνδέεται με την υπερθέρμανση του πλανήτη περισσότερο από όλα τα μέσα μεταφοράς μαζί δηλαδή! Κι εδώ βάλτε όλα τα τρένα, αεροπλάνα και αυτοκίνητα μαζί.

Ας προστεθεί στην εξίσωση ότι ο ανθρώπινος πληθυσμός διαρκώς αυξάνεται. Όσο περισσότεροι γινόμαστε εμείς και όσο οι  διατροφικές συνήθειες μας αλλάζουν και στρεφόμαστε όλο και πιο πολύ στο κρέας, τόσο πιο πολλά ζώα χρειάζεται να εκθρέψουμε για να καλύψουν τις ανάγκες μας. Μεγάλος και ακριβός ο λογαριασμός, σωστά;

Κακά τα ψέματα, καταναλώνουμε πολύ περισσότερο κρέας από αυτό που χρειαζόμαστε. Κακό για την υγεία μας, κακό για τον πλανήτη.

Φέτος γιορτάζουμε την Τσικνοπέμπτη με κέφι και όρεξη, όπως προστάζει το έθιμο, αλλά προνοούμε για τα απαραίτητα: παραγγέλνουμε «τόσο όσο» για να μην πάει καθόλου φαγητό χαμένο και αναλογιζόμαστε το «κρυμμένο» περιβαλλοντικό κόστος κάθε μερίδας που απολαμβάνουμε. Γιορτάζουμε την ημέρα για να θυμηθούμε το αληθινό μήνυμα για μία πιο συνετή κατανάλωση κρέατος, όπως άλλωστε φέρνει στο τραπέζι η χρυσή συνταγή της μεσογειακής διατροφής!

Με άλλα λόγια,  ας στραφούμε σε συχνότερη κατανάλωση λαχανικών, δημητριακών και οσπρίων και ας καταναλώνουμε κρέας με μέτρο! Αρκετό μέτρο. Ακόμα και μία μερίδα κρέας λιγότερο την εβδομάδα μπορεί να δώσει μεγάλη ανάσα στον πλανήτη. Άλλωστε, όπως λένε οι φίλοι επιστήμονες, «κάθε επιλογή μας μετράει». Ας μην το ξεχνάμε!


Τι συμβαίνει λοιπόν με το κρέας σήμερα; Πόσο πιο πολύ έχει μπει στο εβδομαδιαίο μενού μας και τελικά πώς συνδέεται η κατανάλωση του με το περιβάλλον και τους πολύτιμους πόρους που ζητάμε από τον πλανήτη;

ΟΛΑ ΤΑ POSTS




  • Τσίκνισμα χωρίς σπατάλη φαγητού!
    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
    28
    February 2019
    Τσίκνισμα χωρίς σπατάλη φαγητού!

    Αυτή την Τσικνοπέμπτη- αλλά και κάθε μέρα- αντί να αφήσουμε να καταλήξουν ποσότητες φαγητού στα σκουπίδια, μπορούμε να τις σώσουμε απολαμβάνοντας τες και να «σώσουμε» το 1/3 των τροφίμων από τα σκουπίδια!


    ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


  • Έκθεση για τη βιώσιμη διατροφή στην Αττική
    ΣΧΟΛΕΙΑ
    16
    October 2018
    Έκθεση για τη βιώσιμη διατροφή στην Αττική

    Το πρόγραμμα «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης» για την βιώσιμη και υγιεινή διατροφή δίνει φέτος στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία της Αττικής την ευκαιρία να επισκεφθούν την διαδραστική μας έκθεση για τη βιώσιμη διατροφή.


    ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


  • Το WWF Ελλάς στον
    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
    11
    September 2018
    Το WWF Ελλάς στον "Π100- Πλανήτης Τεχνόπολη"

    Η διαδραστική έκθεση του WWF Ελλάς σας περιμένει να ανακαλύψετε τη μυστική σύνδεση της διατροφής μας με το περιβάλλον μέσα από βιωματικές δράσεις!


    ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ