//

Όσα ζήσαμε στη Θεσσαλία!

«Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης» WWF EΛΛΑΣ / ΓΥΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Όσα ζήσαμε στη Θεσσαλία!
ΓΥΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
05
February, 2018
Όσα ζήσαμε στη Θεσσαλία!


Ποδαρικό για τη νέα χρονιά έκανε η κινητή έκθεση του WWF Ελλάς σε τρείς μεγάλες Θεσσαλικές πόλεις: Τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα και τη Λάρισα όπου μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν με θέρμη στις δράσεις μας για τη βιώσιμη διατροφή από14 ως 24 Ιανουαρίου 2018.


Πρώτη στάση μας ήταν τα Τρίκαλα! Η έκθεση στήθηκε στον πανέμορφο χώρο του μουσείου Τσιτσάνη με τη βοήθεια των υπεύθυνων του μουσείου. Εκεί, με τη  βοήθεια της ομάδας εθελοντών του Δήμου, δεχτήκαμε την επίσκεψη 9 δημοτικών σχολείων των Τρικάλων αλλά και του ευρύτερου κοινού. Συγκεκριμένα, 268 μαθητές δημοτικού, επισκέφτηκαν την έκθεση και βούτηξαν στον κόσμο της βιώσιμης διατροφής. Πολλά ήταν τα παιδιά που γνώριζαν για τη εποχικότητα φρούτων και λαχανικών της χώρας μας, ενώ ομόφωνα στο σταθμό του πρωινού, αποφασίστηκε η σημαντική αξία αυτού του γεύματος. Τα παιδιά ενημερώθηκαν για το οικολογικό αποτύπωμα των τροφίμων, τις καταστροφικές συνέπειες της κατανάλωσης του φοινικέλαιου αλλά και την σπατάλη τροφίμων.

Τα απογεύματα η έκθεση ήταν ανοιχτή για το ευρύτερο κοινό. Παιδιά και γονείς έπαιξαν και ενημερώθηκαν για την αξία της μεσογειακής διατροφής, ενημερώθηκαν για τη βιώσιμη αλιεία και μαγείρεψαν μια «πράσινη» και άκρως γευστική συνταγή στην κουζίνα του WWF.

Εμείς με τη σειρά μας ενημερωθήκαμε για τις διατροφικές συνήθειες των ντόπιων, μέσα από τα γευστικά μαγειρέματα της κ. Στέλλας Κομματά. Η κυρία Κομματά ετοίμασε τραχανόπιτα, πρασόπιτα και τραχανά καθώς και γλυκίσματα με τοπικό γιαούρτι τα οποία οι εθελοντές σέρβιραν σε παιδιά και ενήλικες που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση. 
Κατά την παραμονή μας στα Τρίκαλα, πραγματοποιήσαμε σεμινάριο εκπαιδευτικών (Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων Τρικάλων) στοχεύοντας στην ενημέρωση και κατάρτιση 52 εκπαιδευτικών της περιοχής, ως προς την υλοποίηση του εκπαιδευτικού πακέτου της δράσης.

Συγκινητική στιγμή αποτέλεσε η έκπληξη μιας εθελόντριας που είχε ετοιμάσει μια πεντανόστιμη βασιλόπιτα, προς τιμήν της οργάνωσης και την οποία κόψαμε παρουσία των εθελοντών!

Τη σκυτάλη παρέλαβε η Καρδίτσα, όπου με τη σειρά της ευαισθητοποιήθηκε για τα ζητήματα που άπτονται της έκθεσης. Τα πέντε πολύχρωμα περίπτερα στήθηκαν στον πράσινο πυρήνα της πόλης, στο πάρκο του Παυσίλυπου. Οι εθελοντές και οι εθελόντριες των Δημόσιων ΙΕΚ βρεφονηπιοκόμων και φυσιοθεραπείας, στήριξαν έμπρακτα τη δράση, βοηθώντας στην περάτωση της δράσης και ενημέρωσαν 174 μαθητές από 4 δημοτικά σχολεία για τη σημασία του να διαβάζουμε ετικέτες στα προϊόντα, να μην πετάμε φαγητό και να ξεχωρίζουμε την ημερομηνία λήξης από την ανάλωση κατά προτίμηση.

Τα απογεύματα το ευρύτερο κοινό, το νυχτερινό λύκειο καθώς και το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας επισκέφτηκαν την έκθεση, μαζί με τους οποίους συζητήσαμε για την αξία των τοπικών προϊόντων που καλλιεργούνται στην ευρύτερη περιοχή. 
Τέλος σε συνεργασία με το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων Καρδίτσας, διοργανώσαμε το σεμινάριο εκπαιδευτικών,  όπου 17 δάσκαλοι ενημερώθηκαν και καταρτίστηκαν σχετικά με την διεκπεραίωση του εκπαιδευτικού πακέτου.


Τελευταίο προορισμό αυτού του ταξιδιού αποτέλεσε η Λάρισα. Ο χώρος που μας φιλοξένησε αυτή τη φορά ήταν ο Μύλος του Παππά, που γέμισε με γέλια και παιδικές φωνές!

Το κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελασσόνας, φοιτητές του δημόσιου ΙΕΚ και δημότες της Λάρισας, επάνδρωσαν με περίσση χαρά τα περίπτερα της έκθεσης και στάθηκαν δίπλα μας μέχρι και τη λήξη της δράσης, βοηθώντας μας να ξεστήσουμε και να μεταφέρουμε τα υλικά της έκθεσης.

Κατά τη διήμερη φιλοξενία μας στη Λάρισα, την έκθεση επισκέφτηκαν 8 Δημοτικά σχολεία. 234 μαθητές δημοτικού εξερεύνησαν τα βιωματικά παιχνίδια κάθε περιπτέρου της κινητής έκθεσης και έδωσαν το δικό τους πράσινο μήνυμα για έναν πιο υγιή πλανήτη!

Τις απογευματινές ώρες δεχτήκαμε την επίσκεψη των Κέντρων Δημιουργικής απασχόλησης (περίπου 120 παιδιά) ενώ το ευρύτερο κοινό της Λάρισας μα τίμησε με την επίσκεψή του.


Όπως σε κάθε πόλη, πραγματοποιήσαμε σεμινάριο εκπαιδευτικών (Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων και ΚΠΕ Κισσάβου- Ελασσόνας) στοχεύοντας στην ενημέρωση και κατάρτιση 38 εκπαιδευτικών της περιοχής, ως προς την υλοποίηση του εκπαιδευτικού πακέτου της δράσης.


Σεμινάριο εκπαιδευτικών υλοποιήθηκε και στον Βόλο σε συνεργασία με Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων και ΚΠΕ Μακρυνίτσας όπου συμμετείχαν σύνολο 26 εκπαιδευτικοί.


Μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν με θέρμη στις δράσεις μας για τη βιώσιμη διατροφή..

ΟΛΑ ΤΑ POSTS




  • Τσίκνισμα χωρίς σπατάλη φαγητού!
    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
    28
    February 2019
    Τσίκνισμα χωρίς σπατάλη φαγητού!

    Αυτή την Τσικνοπέμπτη- αλλά και κάθε μέρα- αντί να αφήσουμε να καταλήξουν ποσότητες φαγητού στα σκουπίδια, μπορούμε να τις σώσουμε απολαμβάνοντας τες και να «σώσουμε» το 1/3 των τροφίμων από τα σκουπίδια!


    ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


  • Έκθεση για τη βιώσιμη διατροφή στην Αττική
    ΣΧΟΛΕΙΑ
    16
    October 2018
    Έκθεση για τη βιώσιμη διατροφή στην Αττική

    Το πρόγραμμα «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης» για την βιώσιμη και υγιεινή διατροφή δίνει φέτος στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία της Αττικής την ευκαιρία να επισκεφθούν την διαδραστική μας έκθεση για τη βιώσιμη διατροφή.


    ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


  • Το WWF Ελλάς στον
    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
    11
    September 2018
    Το WWF Ελλάς στον "Π100- Πλανήτης Τεχνόπολη"

    Η διαδραστική έκθεση του WWF Ελλάς σας περιμένει να ανακαλύψετε τη μυστική σύνδεση της διατροφής μας με το περιβάλλον μέσα από βιωματικές δράσεις!


    ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ