//

Όσα ζήσαμε στα Ιωάννινα - 4 έως 5 Δεκεμβρίου 2017

«Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης» WWF EΛΛΑΣ / ΓΥΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Όσα ζήσαμε στα Ιωάννινα - 4 έως 5 Δεκεμβρίου 2017
ΓΥΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
14
December, 2017
Όσα ζήσαμε στα Ιωάννινα - 4 έως 5 Δεκεμβρίου 2017

Στον χώρο του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων, όπου και φιλοξενήθηκε η κινητή έκθεση, μας περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη στις 4 Δεκέμβρη: 32 νέοι και ενθουσιώδης εθελοντές, φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μας υποδέχτηκαν έτοιμοι να ενημερώσουν και να εμψυχώσουν, μικρούς και μεγάλους επισκέπτες της κινητής έκθεσης. Παρέα τους στήσαμε την κινητή έκθεση και συζητήσαμε όλα όσα θα ακολουθούσαν κατά την παραμονή μας στα Ιωάννινα. Και δεν ήταν λίγα αυτά που περιελάμβανε το μενού των δράσεων μας!

Τις πρωινές ώρες δεχτήκαμε την επίσκεψη 9 δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων των Ιωαννίνων. 230 μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού, επισκέφτηκαν την έκθεση και βούτηξαν στον κόσμο των «πράσινων» διατροφικών και καταναλωτικών συνηθειών που πρεσβεύει η δράση. Πολλά ήταν τα παιδιά που γνώριζαν για τη εποχικότητα φρούτων και λαχανικών της χώρας μας, ενώ ομόφωνα στο σταθμό της κουζίνας αποφάσισαν ότι η σπατάλη φαγητού καταστρέφει τον πλανήτη.

Τα απογεύματα η έκθεση ήταν ανοιχτή για το ευρύτερο κοινό. Παιδιά και γονείς έπαιξαν διαλέγοντας τοπικά φρούτα και λαχανικά στη «λαϊκή αγορά» του WWF,  ψώνισαν οικολογικά προϊόντα, ενώ φυσικά δεν έλειψε το ψάρεμα και η ενημέρωση για τη βιώσιμη αλιεία. Με τη σειρά μας ενημερωθήκαμε για τις καταναλωτικές και διατροφικές συνήθειες των ντόπιων, τα τοπικά προϊόντα που παράγουν και καταναλώνουν καθώς και τα μυστικά των ψαριών της λίμνης που ψαρεύουν οι ντόπιοι ψαράδες.

Η μεγαλύτερη έκπληξη όλων; Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας και η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ηπείρου, παρέα με τους σπουδαστές του ΙΕΚ  ΔΕΛΤΑ, έδωσαν στην κινητή έκθεση του WWF ξεχωριστή γεύση, φέρνοντας μαζί τις κατσαρόλες και τα εργαλεία τους! Το απόγευμα της πρώτης μέρας παρασκεύασαν λιχουδιές με τοπικά προϊόντα (λουκουμάδες με μέλι, τοπικό τραχανά και τυροπιτάκια με σπιτικό φύλλο).

Ιδιαίτερη ήταν η στιγμή,  όπου σε συνεργασία με την ΜΚΟ INTERSOS τα προσφυγόπουλα με τους γονείς τους που φιλοξενούνται στην Δομής «Αγίας Ελένης», επισκέφτηκαν την κινητή έκθεση, περιηγήθηκαν στα περίπτερα, «άνοιξαν φύλο» με τη βοήθεια των αρχιμαγείρων και μας ενημέρωσαν με τη σειρά τους για τις διατροφικές συνήθειες των περιοχών από όπου κατάγονται.  Μία γιορτή προέκυψε από και η λέξη «συντροφιά» (συν+ τρέφομαι) απέκτησε ξεχωριστό και συγκινητικό νόημα.

Με τη σειρά τους γύρω στους 60 σπουδαστές του Δημόσιου ΙΕΚ Μαγειρικής, επισκέφτηκαν την έκθεση και ενημερώθηκαν για την «πράσινη» διατροφή.

Κατά την παραμονή μας στα Ιωάννινα, πραγματοποιήσαμε σεμινάριο εκπαιδευτικών (Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ιωαννίνων) στοχεύοντας στην ενημέρωση και κατάρτιση 32 εκπαιδευτικών της περιοχής, ως προς την υλοποίηση του εκπαιδευτικού πακέτου της δράσης.


Το μενού των δράσεων στα Ιωάννινα ήταν πλουσιοπάροχο!

ΟΛΑ ΤΑ POSTS




  • Τσίκνισμα χωρίς σπατάλη φαγητού!
    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
    28
    February 2019
    Τσίκνισμα χωρίς σπατάλη φαγητού!

    Αυτή την Τσικνοπέμπτη- αλλά και κάθε μέρα- αντί να αφήσουμε να καταλήξουν ποσότητες φαγητού στα σκουπίδια, μπορούμε να τις σώσουμε απολαμβάνοντας τες και να «σώσουμε» το 1/3 των τροφίμων από τα σκουπίδια!


    ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


  • Έκθεση για τη βιώσιμη διατροφή στην Αττική
    ΣΧΟΛΕΙΑ
    16
    October 2018
    Έκθεση για τη βιώσιμη διατροφή στην Αττική

    Το πρόγραμμα «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης» για την βιώσιμη και υγιεινή διατροφή δίνει φέτος στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία της Αττικής την ευκαιρία να επισκεφθούν την διαδραστική μας έκθεση για τη βιώσιμη διατροφή.


    ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


  • Το WWF Ελλάς στον
    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
    11
    September 2018
    Το WWF Ελλάς στον "Π100- Πλανήτης Τεχνόπολη"

    Η διαδραστική έκθεση του WWF Ελλάς σας περιμένει να ανακαλύψετε τη μυστική σύνδεση της διατροφής μας με το περιβάλλον μέσα από βιωματικές δράσεις!


    ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ