//

Το συγκλονιστικό κόστος της σπατάλης φαγητού

«Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης» WWF EΛΛΑΣ / ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το συγκλονιστικό κόστος της σπατάλης φαγητού
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
21
September, 2017
Το συγκλονιστικό κόστος της σπατάλης φαγητού

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) το 30% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων χάνεται – ποσότητα που αντιστοιχεί στο λιανικό ισοδύναμο του 1 τρις ​​δολαρίων κάθε χρόνο.

Ο FAO εξηγεί στο βίντεο που θα δείτε πιο κάτω, ότι εκτός από το λιανικό κόστος των πεταμένων τροφίμων, άλλα 700 δις δολάρια σπαταλούνται σε φυσικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένων 172 δις σε σπατάλη νερού και 42 δις λόγω αποψίλωσης των δασών.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Εξίσου συγκλονιστικό είναι το κοινωνικό κόστος που συνδέεται με τη σπατάλη κατά την αποθήκευση, τη μεταφορά και τη σήψη των προϊόντων στα ράφια των καταστημάτων και των σπιτιών. Σπατάλη τροφίμων σημαίνει επίσης κόστος 150 δις δολάρια σε δαπάνες για την υγεία εξαιτίας της χρήσης φυτοφαρμάκων. Άλλα 280 δις πετιούνται επίσης από το παράθυρο όταν πετάμε τρόφιμα, καθώς τόσο εκτιμώνται ότι είναι οι οικονομικές απώλειες λόγω εξάντλησης σπάνιων φυσικών πόρων.

Στο βίντεο, ο FAO εκφράζει επίσης δυσαρέσκεια για το κρυφό κόστος της σπατάλης τροφίμων, κόστος που δεν έχει ακόμη υπολογιστεί . Για παράδειγμα, το κόστος που προκύπτει από την απώλεια πολύτιμων για την άγρια ζωή υγροτόπων, οι οποίοι μπαζώνονται και τη θέση τους παίρνουν βοσκοτόπια και αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Αξίζει να δείτε το εξαιρετικό βίντεο. Η σπατάλη τροφίμων κοστίζει σε όλους. Στην τσέπη μας, στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στην υγεία.

<iframe width=”560” height=”315” src=”https://www.youtube.com/embed/RytEgwymDr0?rel=0” frameborder=”0” allowfullscreen></iframe>


Η σπατάλη φαγητού δεν υποδηλώνει ευμάρεια

ΟΛΑ ΤΑ POSTS




  • Τσίκνισμα χωρίς σπατάλη φαγητού!
    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
    28
    February 2019
    Τσίκνισμα χωρίς σπατάλη φαγητού!

    Αυτή την Τσικνοπέμπτη- αλλά και κάθε μέρα- αντί να αφήσουμε να καταλήξουν ποσότητες φαγητού στα σκουπίδια, μπορούμε να τις σώσουμε απολαμβάνοντας τες και να «σώσουμε» το 1/3 των τροφίμων από τα σκουπίδια!


    ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


  • Έκθεση για τη βιώσιμη διατροφή στην Αττική
    ΣΧΟΛΕΙΑ
    16
    October 2018
    Έκθεση για τη βιώσιμη διατροφή στην Αττική

    Το πρόγραμμα «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης» για την βιώσιμη και υγιεινή διατροφή δίνει φέτος στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία της Αττικής την ευκαιρία να επισκεφθούν την διαδραστική μας έκθεση για τη βιώσιμη διατροφή.


    ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


  • Το WWF Ελλάς στον
    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
    11
    September 2018
    Το WWF Ελλάς στον "Π100- Πλανήτης Τεχνόπολη"

    Η διαδραστική έκθεση του WWF Ελλάς σας περιμένει να ανακαλύψετε τη μυστική σύνδεση της διατροφής μας με το περιβάλλον μέσα από βιωματικές δράσεις!


    ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ